Revista Pantera 馃挏馃挌

Quan vaig descobrir Pantera, gr脿cies a la Vanesa Freixa que va provocar la connexi贸 amb Cris, la seua editora i mil coses m茅s, em vaig emocionar de qu猫 al Pa铆s Valenci脿 s’hi estigu茅s cuinant aquell projecte tan bonic. Una revista farcida d’il路lustracions precioses de diverses autores i de lletres respectuoses amb la natura i la salut per貌 sobretot amb les xiquetes i xiquets. Com se’ns havia passat! Doncs aquella connexi贸 ha anat generant coses boniques i una d’elles 茅s la meua col路laboraci贸 en el n煤mero 12 dedicat a les Muntanyes. Si no la coneixeu, feu-se amb ella perqu猫 cada n煤mero 茅s una obreta d’art i recolzeu la creaci贸 de cultura i fem pa铆s i fem ruralitat i fem tantes coses m茅s. Gr脿cies Cris per la confian莽a prestada! Aqu铆 la podeu comprar o regalar a qui estimeu! :

El Dec脿leg de la bona muntanyenca!  

(Xavier R贸denas Mayor. Trescador de sendes)

Les muntanyenques i muntanyencs venim de molt lluny. Des de que recordem, les persones hem tingut el neguit de pujar al cim m茅s alt i veure el territori per orientar-nos i recercar passos i camins, per saber d鈥檕n venim i mirar cap on anem. El patrimoni muntanyenc est脿 format per murs de pedra seca que asseguren caminets en parets per on sembla impossible passar, ponts per v猫ncer cascades alt铆ssimes, cabanetes per protegir-se de la pluja, mollons de pedra que indiquen coses…Per貌 el patrimoni no nom茅s s贸n construccions, tamb茅 i sobretot, s贸n les persones que s鈥檋an considerat muntanyenques, la seua mem貌ria oral, els documents que han deixat escrits, els pl脿nols…I entre totes aquestes coses, les muntanyenques han forjat una actitud davant la vida. Si eres muntanyenca has de con猫ixer aquest dec脿leg dels amants de les muntanyes!

  1. Durant la teua travessa, siga d鈥檜nes hores o de dies, sempre has de deixar el lloc per on passes, millor que l鈥檋as trobat.
  2. La solidaritat 茅s la tendresa de la muntanya, en un entorn sovint dur i salvatge, les muntanyenques ens hem d鈥檃judar, hem de tenir cura unes d鈥檃ltres i per tant, hem de saludar-nos i preguntar que tal la jornada, indicar cap on anem i saber cap on van i desitjar-nos una bona caminada. Aix貌 facilitar脿 l鈥檃juda en cas de requerir-la.
  3. No oblides mai que eres un foraster que passa per un pa铆s on viuen centenars d鈥檃nimals, insectes i plantes, s贸n les habitants de la muntanya. Has de travessar-lo tenint respecte cap a elles, amb admiraci贸 i el m脿xim silenci, per no destorbar-les en seu quefer diari.
  4. Aprendre 茅s un dels pilars que sost茅n l鈥檈sperit de la muntanyenca. Com viuen els arbres, com funciona l鈥檃igua, que son les solanes i les ombries, perqu猫 aqu铆 hi ha pins i all脿 alzines, que 茅s aquella tartera, la llum de les estrelles, la topografia capritxosa, els sorolls dels ocells…si atenem, tornarem amb un nou coneixement.
  5. Hi ha muntanyenques que viuen a les muntanyes, que han decidit cuidar-les i treure鈥檔 productes amb respecte cap a la natura. Ens abasteixen de fusta, llenya, herba, carn, animals de c脿rrega, aigua, peix, herbes, bolets…has de respectar el seu treball i les seues construccions. Tingues cura dels seus animals, si els fotografies fes-ho des de lluny i no els poses nerviosos.
  6. Els camins de muntanya s贸n, segurament, el patrimoni m茅s vell que tenim a la Terra. Aix铆 doncs, ref猫s els marges caiguts en la mesura que pugues, les fites i si trobes portells, assegurat que queden ben tancats.
  7. Si has trobat alguna cosa fora de lloc informa al tornar a casa. Un animal de ramat perdut, una senyal caiguda, si has seguit unes marques perdedores o has vist cap vehicle motoritzat per on no est脿 perm猫s.
  8. A la muntanya la gent ha viscut i sobreviscut compartint. Compartir una excursi贸 crear脿 un lligam i un record per sempre amb aquella persona. Per貌 ho hem de fer sense cridar, sense excessius sorolls amb pau i respecte cap a totes aquelles que all铆 viuen.
  9. La muntanya sempre ha estat el millor escenari per entrenar-se, ara be, no 茅s un poliesportiu. Si ho fem, anem amb cura de les qui caminen, sense deixar cap resta del nostre entrenament. Si volem avan莽ar alg煤, esperarem que la persona arribe a un lloc segur.
  10. Els noms dels cims, dels barrancs, dels planells, dels rius i els llacs, venen de molt lluny. Tracta de recordar-los. Mira els pl脿nols que s贸n llibres plens de coneixement. Quan expliques la teua excursi贸, usa aquells noms antics que han passat de veu en veu i que s贸n patrimoni. Si es coneix un nom pag脿 anterior a l鈥檃bsorci贸 del top貌nim per una religi贸, tracta de recuperar-lo, sempre ser脿 m茅s respectu贸s amb el territori. I per molta tecnologia que utilitzes, no oblides mai portar el pl脿nol en paper, 茅s el m茅s fidel company d鈥檜na muntanyenca. Si aprens a llegir-lo tindr脿s un superpoder; veur脿s el relleu en 3D nom茅s mirant un mapa. 脡s una passada!

I no ho oblides mai, les muntanyenques som lluitadores, som capaces de fer grans coses, i alhora som capaces de parar i recuperar forces i d鈥檃bandonar el nostre repte, si 茅s prec铆s. Sempre reserva forces per la tornada; el cim 茅s la meitat del cam铆. Ves ben equipada, amb barret, botes, aigua i protecci贸 solar. Porta menjar de sobres i roba d鈥檃bric i pluja. No oblides el mapa i digues on vas i que penses fer a alguna persona coneguda. Totes tenim una mida i un ritme, un cam铆 i un repte. Cadascuna te el seu Annapurna. Salut i muntanya.

https://www.savannabooks.org/categoria-producto/revista-pantera/?fbclid=IwAR037nOlURNAV27hoRZGK8pdJY22JJ0K5xAxfUMsl52CjNjcPJus-HRZCSY

Deixa un comentari

L'adre莽a electr貌nica no es publicar脿. Els camps necessaris estan marcats amb *